składniki(ciasto) :
-mąka pszenna tortowa 250g
-białka 0,5 l
-groszki czekoladowe (lub pokrojona czekolada) 0,5 szklanki
-migdały blanszowane (lub orzechy) 0,5 szklanki
-rodzynki 1 szklanka
-masło 180g
-proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
-cukier puder 130g
-ekstrakt z wanili 2 łyżeczki
-szczypta soli
przygotowanie:
Rodzynki przelać wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku. Migdały posiekać. masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać bakalie, groszki czekoladowe i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypywać cukier puder. Nie przeryw
ając miksować wlewać przestudzone masło, dodać dodać ekstrakt z wanili.Zmniejszyć obroty miksera i dodać wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników. Ciasto przelać do formy keksowej (lub do formy na makowca). wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec 50 minut. upieczone ciasto zostawić do przestygnięcia , po czym je wyciągnąć.
PAMIĘTAJ!
Nigdy nie jedz gorących ciast najlepiej spożyć zimne.
Inne pomysły:
-gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub słodkim kakaem
-możesz do ciasta dosypać też np. suszonych śliwek czy kokosu
SMACZNEGO! C=
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz