czwartek, 17 lipca 2014

Keks na białkach z czekoladą!!

składniki(ciasto) :
-mąka pszenna tortowa 250g
-białka 0,5 l
-groszki czekoladowe (lub pokrojona czekolada) 0,5 szklanki
-migdały blanszowane (lub orzechy) 0,5 szklanki
-rodzynki 1 szklanka
-masło 180g
-proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
-cukier puder 130g
-ekstrakt z wanili 2 łyżeczki
 -szczypta soli

przygotowanie:
Rodzynki przelać wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku. Migdały posiekać. masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać bakalie,  groszki czekoladowe i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypywać cukier puder. Nie  przeryw
ając miksować wlewać przestudzone masło, dodać dodać ekstrakt z wanili.Zmniejszyć obroty miksera i dodać wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników. Ciasto przelać do formy keksowej (lub do formy na makowca). wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec 50 minut. upieczone ciasto zostawić do przestygnięcia , po czym je wyciągnąć.

PAMIĘTAJ!
Nigdy nie jedz gorących ciast najlepiej spożyć zimne.

Inne pomysły:
-gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub słodkim kakaem
-możesz do ciasta dosypać też np. suszonych śliwek czy kokosu

                                                                                                               SMACZNEGO! C=

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz